Dažniausia per maistą plintanti zoonozė Lietuvoje – salmoneliozė

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, neatsiejama dalis tampa maisto ruošimas. Todėl labai svarbu namuose pasirūpinti saugaus maisto tvarkymo higiena, kad išvengtume per maistą plintančių infekcijų.

Salmoneliozė yra viena dažniausių žmonių zoonozių (plintančių nuo gyvūnų žmogui) visame pasaulyje. Apie 70 proc. susirgusiųjų kasmet užsikrečia namuose paruoštu maistu, apie 20 proc. – vaikų ugdymo įstaigose, maitinimo įmonėse arba prekyboje esančiu vartojimui paruoštu maistu, pvz., kulinarijos gaminiais. Infekcija paprastai išsivysto bakterijoms patekus į žmogaus organizmą su maistu. Galimas užsikrėtimas ir tiesioginio sąlyčio būdu su sergančiais gyvūnais, namų augintiniais.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiais metais (sausio – lapkričio mėn.) Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 152 salmoneliozės atvejai, kai praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – 139.

Pirmieji ligos simptomai paprastai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Karščiavimas dažniausiai trunka 1-3 dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.

Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra, todėl būtina įsiminti ir žinoti toliau paminėtas pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiai apdoroto gyvūninio maisto (mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno). Vengti kryžminio maisto užteršimo. Perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad jau pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą pagal gamintojo nurodytą laikymo temperatūros režimą, bet ne vėliau kaip po 2 val. Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Laikyti kiaušinius originalioje pakuotėje ant šaldytuvo lentynos, bet ne durelėse. Nenaudoti pakartotinai maisto laikymui vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių. Daugkartinio naudojimo plastikines dėžutes plauti karšto vandens ir muilo tirpalu, kruopščiai išskalauti po tekančiu vandeniu. Taip pat svarbu imtis atsargumo priemonių ruošiant maistą – nenaudoti tų pačių lentelių, peilių žalios mėsos tvarkymui ir termiškai apdoroto maisto tvarkymui. Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis. Taip pat visada plauti rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, pasinaudoję tualetu ir prieš valgį.

 

Daugiau informacijos Jums pateiks Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė, tel. (8 45) 596 170, el. paštas: dovile.brajinskiene@paneveziovsc.sam.lt

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Darbo organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene) Vilda Bajoriūnienė, tel. (8 45) 596 173, el. paštas: vilda.bajoriuniene@paneveziovsc.sam.lt

 

 

 

 

Kaip išvengti salmoneliozės?

Tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:

  • Žalią mėsą parduotuvėje dėti į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu;
  • Nedelsiant įdėti parsineštą maistą į šaldytuvą, kad išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi;
  • Sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve;
  • Prieš gaminimą visada nuplauti vištieną bei kitą mėsą;
  • Maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą;
  • Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos dorojimo, kad išvengti kryžminės kito maisto taršos;
  • Pakankamai gerai išvirti, iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartodami šį maistą įsitikinti, kad nebėga rausvas skystis;
  • Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.

2. Tinkamai tvarkyti kiaušinius ir jų produktus:

  • Maistui vartoti tik šviežius kiaušinius;
  • Kiaušinius laikyti tik šaldytuve;
  • Nevartoti suskilusių ar nešvarių kiaušinių;
  • Visada nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo;
  • Vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Tinkamai šiluminio apdoroto kiaušinio trynys neturi būti skystas ar minkštas;
  • Išvirtus ar keptus kiaušinius suvartoti nedelsiant. Nelaikyti šiltų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje;
  • Vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.

3. Nevartoti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno.

4. Nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

5. Visada nusiplauti rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.

6. Priminti vaikui nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu.

7. Negaminti maisto svečiams, pobūviui sergant.

8. Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir negaminti maisto kūdikiui.

9. Saugiausias maistas kūdikiui yra motinos pienas, kuris apsaugo ir nuo kitų ligų.

 

Susiję straipsniai

thumbnail
hover

Apsikabinimai gydo!

Šiandien, birželio 15 d., 13 val. prie Kauno klinikų centrinio pastato vyks apsikabinimų akcija. Į ją kviečia Lietuvos sveikatos mokslų u...

thumbnail
hover

Nemokamos mankštos Klaipėdoje – kviečiame dalyvauti!

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras organizuoja nemokamas mankštas. Amžius neribojamas.
Maloniai kviečiame prisijungti!

thumbnail
hover

Lietuvoje kraujo aukojama dažniau nei tikėtasi

Per penkis šių metų mėnesius iš 43,5 tūkst. kraujo ar jo sudėtinių dalių davimų neatlyginti buvo net 86 procentai ir, palyginus su 2...